<< Terug naar nieuwsoverzicht

“Nu zet ik mijn kracht en ervaring in om anderen te helpen”

Zo’n 6 jaar zat Marije zelf in de bijstand, maar tegenwoordig werkt ze als ervaringsdeskundige bij de gemeente om anderen in soortgelijke situaties verder te helpen. Daarbij maakt ze gebruik van De VoorzieningenWijzer. Wij spraken haar over hoe ze haar eigen ervaringen nu gebruikt bij het toepassen van De VoorzieningenWijzer.
“Nu zet ik mijn kracht en ervaring in om anderen te helpen”

In de bijstand

Toen Marije in een scheiding terecht kwam, stond haar leven even stil. “Ik kwam met mijn kinderen van 1,5 en 2,5 jaar op straat te staan. Mijn leven verliep altijd op rolletjes, ik kon goed meedraaien. Ik had nooit problemen op sociaal vlak of in mijn werk.” De relatiebreuk leidde tot financiële problemen, waardoor ze in de bijstand belandde. “Achteraf besef ik dat de stress die ik ervaarde, ervoor zorgde dat ik stil kwam te staan. Waar een ander normaal kan functioneren en doorgaat, was dat met deze stress helemaal niet meer haalbaar. De armoedeschaamte die ik had was groot. Als ik had geweten dat De VoorzieningenWijzer er was en dat ik regelingen kon aanvragen, hadden mijn kinderen kunnen sporten of hadden we een dagje uit gekund.”

Consulent bij De VoorzieningenWijzer

Via een jobcoach bij de gemeente werd Marije gewezen op De VoorzieningenWijzer: “Ik kende De VoorzieningenWijzer nog niet en wist niet dat alle regelingen op één plek te vinden waren. Door mijn ervaring dacht ik: hier moet ik iets mee gaan doen. Het leek me geweldig om deze dienst in onze gemeente verder op de kaart te zetten.”

Nu werkt Marije zelf met De VoorzieningenWijzer en helpt ze andere mensen verder. “Ik probeer mensen te benaderen vanuit mijn eigen ervaringen. Ik begrijp dat ze zich kunnen schamen en stress kunnen ervaren. En ik weet dat dingen die voor ons normaal lijken, voor hen moeilijk kunnen zijn. Het is belangrijk dat we deze mensen helpen, want het is allemaal niet vanzelfsprekend.”

Toen Marije in de bijstand zat, was ze niet bekend met alle regelingen. “Daardoor begon het nu extra te kriebelen om deze kennis te verspreiden.  Nu zet ik mijn kracht en ervaring in om anderen te benaderen en te helpen.”

Het belang van De VoorzieningenWijzer

Marije benadrukt het belang om De VoorzieningenWijzer op de kaart te zetten. “De VoorzieningenWijzer is een mooie tool om deze mensen te helpen. Ik ben er zelf erg enthousiast over. Er moet meer bekendheid aan gegeven worden, zodat we meer mensen kunnen helpen. Als we mensen willen helpen, dan moeten we rekening houden met schaamde, angst en stress die mensen kunnen hebben. Als we dit erkennen, kunnen we hen verder helpen.”