<< Terug naar nieuwsoverzicht

“Een uitkomst voor ons als gemeente”

Mathijs Versteeg is programmacoördinator bij de Gemeente Groningen. In deze gemeente wordt De VoorzieningenWijzer al langere tijd actief ingezet. Afgelopen twee jaar organiseerde de gemeente spreekuren waar inwoners terecht konden met vragen rondom hun zorgverzekering. Hier zetten ze ook de online Zorgcheck van De VoorzieningenWijzer in. We spraken Mathijs over hun ervaringen met De VoorzieningenWijzer in Groningen.
“Een uitkomst voor ons als gemeente”

De gemeente Groningen werkt al lange tijd samen met De VoorzieningenWijzer. “Toen de gemeente stopte met de gemeentepolissen, keken we samen met De VoorzieningenWijzer hoe, we inwoners alsnog konden helpen met het kiezen van een zorgverzekering”, vertelt Mathijs. “Je laat mensen niet zomaar vallen, je wilt ze een goed alternatief bieden. Daarom gingen we meer inzetten op de online Zorgcheck voor het kiezen van zorgverzekeringen. Dit deden we omdat de check onafhankelijk is en zonder provisies werkt.”

Spreekuren voor inwoners

Om inwoners te attenderen op het kiezen van een juiste zorgverzekering organiseerde de gemeente Groningen samen met De VoorzieningenWijzer spreekuren op verschillende plekken in de stad. “Inwoners ontdekten zo welke zorgverzekering het beste bij hun situatie past”, vertelt Mathijs. “Mensen gaven tijdens het gesprek aan welke dekking ze nu hebben. Samen met de consulenten zochten ze uit of ze deze dekking echt nodig hebben en welke zorgverzekering daarbij aansluit.”

Verhoog financiële zelfredzaamheid

Mathijs vervolgt: “De zorgverzekering speelt een grote rol bij financiële zelfredzaamheid. Veel mensen snappen het systeem niet zo goed. Ze zijn bang dat ze hoge kosten moeten betalen. Tijdens de gesprekken met deze mensen wordt besproken wat voor dekking ze nodig hebben en welke kosten ze kunnen verwachten.”

“We zagen bijvoorbeeld dat veel mensen geen passende zorgverzekering hebben, vertelt Mathijs. “Sommigen hadden bijvoorbeeld onnodig een hoge tandartsverzekering, waardoor ze te veel premie betaalden. Deze mensen waren blij dat ze nu ondersteuning kregen bij het overstappen naar een zorgverzekering die het beste bij hun situatie past.”

Elk jaar wordt de Zorgcheck ingezet

De gemeente Groningen zet de Zorgcheck nu elk jaar weer in. “We bieden het altijd aan in de periode dat je een nieuwe zorgverzekering kunt aanvragen. Dan passen we de website aan en linken we naar De VoorzieningenWijzer. Ook plaatsten we afgelopen jaar advertenties in de krant. We werken daarnaast nauw samen met welzijnsorganisaties uit de buurt. Ook zij gebruiken de online checks van De VoorzieningenWijzer en kunnen mensen persoonlijk helpen met de Zorgcheck.”

“Een uitkomst voor ons als gemeente”

Mathijs is erg enthousiast over De VoorzieningenWijzer. “Ik promoot De VoorzieningenWijzer overal, bijvoorbeeld wanneer ik contact heb met andere gemeenten. De VoorzieningenWijzer biedt onafhankelijk checks, zonder provisies en met een website die makkelijk is in gebruik.”

Ook benadrukt Mathijs het belang van De VoorzieningenWijzer: “Samen zijn we verantwoordelijk om mensen niet in de schulden te laten belanden. Daar moet iedereen zich voor inzetten. Het is daarin ook belangrijk dat mensen een passend pakket hebben in hun zorgverzekering. En niet alleen tijdens het seizoen van de zorgverzekeringen is De VoorzieningenWijzer een handige check, het hele jaar door kunnen de online checks ingezet worden. Bijvoorbeeld om te ontdekken welke regelingen je kunt aanvragen. Dat maakt De VoorzieningenWijzer een uitkomst voor ons als gemeente.”