In Nederland blijft 4 op de 5 mensen bij zijn huidige zorgverzekering, ook als blijkt dat deze niet bij hun situatie past, blijkt uit onderzoek van Kantar. Hoewel in veel gevallen een overstap loont. Dit heeft verschillende oorzaken: er is angst dat de nieuwe verzekeraar hen niet accepteert, onzekerheid om meer te betalen en onvoldoende kennis over de zorgverzekering en het overstappen.
Geen passende zorgverzekering hebben of onvoldoende kennis over je zorgverzekering leidt tot een groter probleem: zorgmijding. Het gevolg daarvan is dat mensen pas te laat gebruikmaken van zorg. Naast dat dit problematisch kan zijn voor de gezondheid, kan het ook hoge maatschappelijke kosten met zich meebrengen. Ondanks dat er veel regelingen van gemeenten en zorgverzekeraars zijn die zich richten op zorgmijding om financiële redenen, wordt een grote groep mensen niet bereikt met deze regelingen. Dit zijn mensen die geen weg kunnen vinden in het aanbod van zorgverzekeringen. Juist deze mensen moeten geholpen worden bij het kiezen van een passende zorgverzekering, blijkt uit onderzoek van Verwey-Jonker.
Ellen Hoekstra, adviseur die met De VoorzieningenWijzer werkt in Lelystad, vertelt: “Mensen hebben het idee dat ze goed verzekerd zijn. Ze houden vast aan het vertrouwde. Maar ze realiseren niet dat hun verzekering jaarlijks verandert. Dit kan voor problemen zorgen als blijkt dat de zorgverzekering niet meer bij hun situatie past.”
Gemeenten en woningcorporaties hebben een belangrijke rol om hun inwoners en huurders te activeren om een passende zorgverzekering af te sluiten. Zo kunnen zij hun inwoners en huurders wijzen op de online zorgmodule: een praktische tool die alle zorgverzekeringen -inclusief de gemeentepolis- kent. Via de module is een overstap direct geregeld. Met, als het nodig is, altijd persoonlijk contact met een adviseur als het niet lukt. Deze aanpak blijkt succesvol: van de mensen die geen passende zorgverzekering had stapte vorig jaar maar liefst 84% over via De VoorzieningenWijzer en bespaarden zij gemiddeld €150.
Hoekstra: “Mensen ervaren angst om over te stappen. Ik zoek dan uit waar de angst vandaan komt en of deze reëel is. Samen vullen we de tool in en kijken we of iemand baat heeft bij een andere zorgverzekering. Bij de meeste mensen die ik spreek is dit het geval en kunnen ze gemakkelijk geld besparen.”
Op 12 november maken zorgverzekeraars hun zorgpremies voor 2023 bekend. Wil je onze online zorgmodule inzetten voor je inwoners of huurders? Neem dan op tijd contact met ons op, zodat je zeker weet dat jouw inwoners op tijd hulp krijgen bij het kiezen van een zorgverzekering.