<< Terug naar nieuwsoverzicht

"Armoedebestrijding is een doel op zich, maar tegelijkertijd ook een belangrijk middel"

Steeds meer gemeenten zetten De VoorzieningenWijzer actief in binnen hun gemeente. Maar wat zijn hun beweegredenen? En hoe brengen ze De VoorzieningenWijzer onder de aandacht van hun inwoners? Wij spreken met Paul Boogaard. Hij is wethouder bij gemeente Hoeksche Waard en heeft onder andere armoedebestrijding in zijn portefeuille. Hoe werken ze in de Hoeksche Waard met De VoorzieningenWijzer?
"Armoedebestrijding is een doel op zich, maar tegelijkertijd ook een belangrijk middel"

“Er is nog steeds veel schaamte bij mensen als het gaat om het niet zelfstandig financieel kunnen functioneren”, vertelt wethouder Boogaard (sociale zaken). “We willen dat inwoners weten welke landelijke en lokale regelingen er zijn, maar we zien ook dat de drempel voor inwoners om zelf om hulp te vragen hoog is. We doen er daarom alles aan om hulp zo laagdrempelig mogelijk te maken. Daar sluiten de online tools van De VoorzieningenWijzer goed bij aan. Inwoners checken nu vanuit hun eigen stoel wat voor hen geldt, zonder eerst een gesprek te moeten voeren.”

Meedoen in de samenleving

Om die hulp zo laagdrempelig mogelijk te houden, zoekt de gemeente steeds naar het juiste haakje om De VoorzieningenWijzer onder de aandacht van inwoners te brengen. “Je wilt mensen volwaardig mee laten doen", vertelt Boogaard. "We willen daarom De VoorzieningenWijzer op verschillende manieren onder de aandacht brengen. Zowel online als offline en elke keer weer vanuit een andere invalshoek. Dat is gelukkig ook goed te doen, aangezien er zoveel regelingen onder vallen. Je kan dus elke keer een ander haakje kiezen.”

“Zo hadden we vorige week een bijeenkomst over energiearmoede. Er was aandacht voor onder meer de energietoeslag 2023 en de energiecoach; inwoners kunnen een gratis (advies)gesprek inplannen over hoe energie te besparen in huis en de energierekening omlaag te brengen. Dat was voor ons een mooi haakje om professionals, vrijwilligers en inwoners weer te wijzen op De VoorzieningenWijzer waar al deze informatie te vinden is.”

En deze aanpak werkt: “Armoedebestrijding is een doel op zich, maar tegelijkertijd ook een middel om mensen weer mee te laten doen in de samenleving. Doordat inwoners weten dat er regelingen voor hen zijn en dat ze weten hoe ze deze kunnen vinden, maken ze er meer gebruik van. En dat heeft voordelen: kinderen krijgen weer eigenwaarde en ouderen worden weer onderdeel van de samenleving.”

Bestaanszekerheid en preventie

De inzet van De VoorzieningenWijzer is niet alleen goed voor inwoners, ook op bestuurlijk niveau vindt Boogaard het belangrijk dat gemeenten samenwerken met De VoorzieningenWijzer. “Tegenwoordig heeft iedereen het over bestaanszekerheid. De Nationale Ombudsman heeft hier ook aanbevelingen voor gedaan, die we graag opvolgen. Eén daarvan was dat gemeenten zorg moeten dragen voor het benutten van alle voorzieningen.”

Al met al is gemeente Hoeksche Waard enthousiast over de samenwerking met De VoorzieningenWijzer: “Het werkt, omdat je zoveel vrijheid hebt om het op maat in te richten. Het is daardoor echt van toepassing op de lokale inwoner. In de Hoeksche Waard zorgen we voor elkaar en zetten we in op preventie. Daar sluit De VoorzieningenWijzer goed bij aan.”